X
GO

Programma

19:15  Kerk open.

20:00  aanvang concert

Masquerade Suite (1941) van de Armeen Aram Chatsjatoerjan (1903-1978)

Incantations (2008) voor slagwerk en orkest van de Fin Einojuhani Rautavaara (1928-2016)

soliste Kalina Vladovska (2000)

 

Pauze

Enigma Variations (1889/99) van de Brit Edward Elgar (1857-1934)

Feestelijke toegift (nog even geheim)

~22:00  afsluiting

Tijdens het concert wordt er een pauze gehouden. Een drankje is bij de prijs inbegrepen.

JeugdOrkest Nederland

Het Jeugdorkest Nederland (JON), opgericht in 1959, geeft gelegenheid aan ca. 85 jonge topmusici (van 14 tot 21 jaar) om op hoog niveau orkestwerken voor een breed publiek uit te voeren. Dit jaar is het alweer de zesde keer dat zij in de Cunerakerk het Rotary Nieuwjaarsconcert verzorgen. Elk jaar worden 25 tot 30 nieuwe, jonge muzikanten geselecteerd; sommigen van de ouderen stromen door naar het Nationaal Jeugdorkest. Het JON is onderdeel van de Stichting Nationale Jeugdorkesten Nederland (NJON). Het JON staat onder de enthousiaste leiding van dirigent Jurjen Hempel (1961). 

Dirigent Jurjen Hempel

Sinds 2000 is Jurjen Hempel de dirigent. Naast Nederlandse orkesten en ensembles werkt Hempel met een groot aantal buitenlandse orkesten zoals het BBC Symphony Orchestra, BBC Scottish Symphony Orchestra, Helsinki Philharmonic, Finnish Radio Symphony Orchestra, Orchestre Poitou-Chanrantes en Orchestre National Bordeaux Aquitaine. In 2012 maakte hij zijn debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest en is hij benoemd tot Music Director bij het Joensuu Symphony Orchestra in Finland. Vanaf september 2018 is Hempel chef-dirigent van Opéra de Toulon.

Naast het werken met professionele orkesten is Hempel ook een groot inspirator voor jonge musici. Hij werkt jaarlijks met verschillende conservatoriumorkesten en is al sinds 2000 de vaste dirigent van het JeugdOrkest Nederland. Zijn missie is het overdragen van muziekliefde aan jongeren en het ontwikkelen van hun talent.

“Bij het JON gaat het om het plezier van het samenbrengen van de muzikale scherven aan het begin tot een prachtig concert aan het eind.”

Soliste Kalina Vladovska

Slagwerkster Kalina Vladovska  (2000) zal tijdens het Cuneraconcert optreden als solist. Deze talentvolle  Bulgaarse toert met het Jeugdorkest Nederland langs diverse podia met Incantations for percussion and orchestra van de componist Einojuhani Rautavaara. Kalina Vladovska ontving de JON-prijs als finalist van het Prinses Christina Concours 2019 waarin zij de eerste prijs in de wacht sleepte in de categorie 17-19 jarigen.

Kalina komt uit een familie van slagwerkers en begon haar carrière op haar 12e toen ze werd aangenomen op de National Music School Lyubomir Pipkov in Sofia (Bulgarije). In 2017 werd zij aangenomen aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en al heel snel werd zij gevraagd voor de Youth Percussion Pool. Dit najaar krijgt Kalina’s carrière een verdere boost door optredens in Podium Witteman (20 oktober 2019) en bij het Radio 4 programma AVROTROS Spiegelzaal in Het Concertgebouw (27 oktober 2019) en een tournee met de Youth Percussion Pool.