X
GO

Programma 2023

19:15  Kerk open.

20:00  aanvang concert

Jean Sibelius (1865 - 1957):

  Finlandia uit 1899/1900

Benjamin Britten (1913-1976):

  Dubbelconcert voor viool en altviool uit 1935

  • met Iris van Nuland, viool 
  • Francisca Galante, altviool 

Pauze

Antonin Dvořak (1841-1904):

  Symfonie Nr. 9 "Uit de nieuwe wereld" uit 1894.

Feestelijke toegift?? (nog even geheim)

~22:00  afsluiting

Een drankje tijdens de pauze is bij de prijs inbegrepen.

Finlandia van Jean Sibelius. De wereldbekende hymne die door verschillende tekstdichters is bezongen. In het Nederlands bekend als het Christelijke lied "Ik bouw op U". Sibelius heeft het nooit geschreven om op deze wijze bezongen te worden. Zijn doel was om muziek te schrijven die het hart van de Finse bevolking zou raken. Tsaar Nicolaas II had zijn oog laten vallen op Finland en met dit stuk wilde Sibelius iets herkenbaar Fins creëren, maar zonder toevlucht te nemen tot directe imitatie van volksmuziek. Dat dit gelukt is, is duidelijk. Hij raakte niet alleen de harten van de Finnen, maar van alle muziekliefhebbers. 

Het dubbelconcert van Benjamin Britten is pas sinds 1997 herontdekt. Het is één van Brittens vroege jeugdwerken en laat direct het enorme potentieel van de jonge componist horen. Na de hernieuwde uitvoering schreef werd over het stuk geschreven: 'Britten's true orchestral personality flowers for the first time'. Hij componeerde het stuk in de vroege jaren '30 en het raakt in de vergetelheid, tot componist Colin Matthews het in korte partituur terugvond. De buitenste delen zijn vol energie, het middendeel is kenmerkend door lange en trage lijnen. Kortom: Het dubbelconcert is een stuk dat indruk maakt met zijn pure melodische materiaal en nauw verweven dialoog tussen de solisten. 

De negende Symphonie van Dvořák, ook bekend als de Symphonie van de Nieuwe Wereld, behoort tot één van de bekendste stukken uit de romantische muziekperiode. Het stuk werd gecomponeerd in opdracht van de New York Philarmonic en ging in première op 16 december 1893. Hoewel Dvořák geen oorspronkelijke Amerikaanse melodieën gebruikte, klinken de verschillende bekende thema's wel als zodanig. Rustend op de stijl en orkestratie van grote voorgangers als Schubert en Beethoven, is het stuk sinds de eerste uitvoering bij een zeer groot publiek geliefd geweest. 

 

 

JeugdOrkest Nederland

Het Jeugdorkest Nederland (JON), opgericht in 1959, geeft gelegenheid aan ca. 85 jonge topmusici (van 14 tot 21 jaar) om op hoog niveau orkestwerken voor een breed publiek uit te voeren. In 2022 komt het JON alweer voor de zevende keer in de Cunerakerk om het Rotary Nieuwjaarsconcert te verzorgen. Elk jaar worden 25 tot 30 nieuwe, jonge muzikanten geselecteerd; sommigen van de ouderen stromen door naar het Nationaal Jeugdorkest. Het JON is onderdeel van de Stichting Nationale Jeugdorkesten Nederland (NJON). Het JON staat onder de enthousiaste leiding van dirigent Jurjen Hempel (1961). 

De wintertournee van het Jeugdorkest Nederland (JON) is de eerste tournee die het orkest maakt in de nieuwe samenstelling na de zomer, vaak met een finalist van het Prinses Christina Concours als solist. Deze winter heeft het orkest de eer om met maar liefst twee solisten te toeren. Violiste Iris van Nuland won de prijs al in 2020, maar de concerten met het JON konden vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Dit voorjaar won altvioliste Francisca Galante de JON-prijs, zodat het orkest de unieke kans heeft het dubbelconcert voor viool en altviool van Benjamin Britten uit te voeren onder leiding van vaste dirigent Jurjen Hempel. 

Dirigent Jurjen Hempel

Sinds 2000 is Jurjen Hempel de dirigent. Naast Nederlandse orkesten en ensembles werkt Hempel met een groot aantal buitenlandse orkesten zoals het BBC Symphony Orchestra, BBC Scottish Symphony Orchestra, Helsinki Philharmonic, Finnish Radio Symphony Orchestra, Orchestre Poitou-Chanrantes en Orchestre National Bordeaux Aquitaine. In 2012 maakte hij zijn debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest en is hij benoemd tot Music Director bij het Joensuu Symphony Orchestra in Finland. Vanaf september 2018 is Hempel chef-dirigent van Opéra de Toulon.

Naast het werken met professionele orkesten is Hempel ook een groot inspirator voor jonge musici. Hij werkt jaarlijks met verschillende conservatoriumorkesten en is al sinds 2000 de vaste dirigent van het JeugdOrkest Nederland. Zijn missie is het overdragen van muziekliefde aan jongeren en het ontwikkelen van hun talent.

“Bij het JON gaat het om het plezier van het samenbrengen van de muzikale scherven aan het begin tot een prachtig concert aan het eind.”

Solistes 2023 Iris van Nuland en Francisca Barradas Vaz Galante

Iris van Nuland (18-2-2002)

Iris van Nuland uit Oss ontving haar eerste vioollessen op de muziekschool Muzelinck en gedurende haar middelbare schooltijd op het VWO volgde zij de jong talent klassen aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Hier krijgt zij les van viooldocente Koosje van Haeringen en vanaf juni 2017 van Peter Brunt. Vanaf september 2020 studeert zij viool aan het Conservatorium van Amsterdam 

Iris heeft twee jaar lang met de celliste Emma van Schadewijk (2003) het Duo Decivo gevormd (Duo Emma Cello Iris Viool Oss). Ze winnen de Talentenjacht 2013 van het Concertgebouw Amsterdam en traden onder andere op in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, de NTR najaarspresentatie en het Cinekid Festival. 

Zelf heeft zij onder andere gespeeld in het jeugdorkest van het Filharmonisch Orkest ’s-Hertogenbosch, als concertmeester in het jeugdorkest van het Regionaal Symfonie Orkest Oss en het strijkorkest van het Koninklijk Conservatorium voor leerlingen in de middelbare schoolleeftijd.

Iris heeft meegedaan met de talentenklas Stichting Oss Cultureel, als concertmeester met de Brabantse Strijkersdagen in Eindhoven, met het Jong KC Zomerfestival, met de Classic Express van het Prinses Christina Concours, bij het Grachtenfestival, bij het Wonderfeel festival, bij theaterproductie WAS over laaggeletterdheid en tijdens Masters of LXRY 2018 – Night of the Stars.

In 2016 is ze het campagnebeeld van het Prinses Christina Concours en in 2017 is ze Ambassadeur regio Zuid 1. 

Met Roel van Velzen op piano trad zij op tijdens Het Kerst Muziekgala 2017 in een uitverkocht Ahoy. Onder de toeschouwers bevindt zich Koningin Máxima als eregast van het evenement.  

In 2018 soleert Iris in de finale van de Vondel Winterconcerten in de Vondelkerk Amsterdam. Ze speelt samen met Lisa Jacobs het Dubbelconcert voor twee violen in d mineur, BWV 1043 van J.S. Bach. Ze worden daarbij begeleid door The String Soloists.

In 2018 soleert ze tijdens de gala-avond ter ere van het 50-jarig bestaan van theater De Lievekamp in Oss. In 2019 speelt ze tijdens Movie Classics at Paradiso de themamuziek uit de film Schindler’s List, waarbij ze begeleid wordt door Lavinia Meijer op harp, Jonge Strijkers en Blazers Nederland en Camerata Amstelveen.

In 2020 soleert Iris in de grote zaal van theater De Lievekamp in Oss, waarbij ze begeleid wordt door European Philharmonia onder leiding van dirigent Walter Proost. Ook wordt ze uitgenodigd voor een interview en optreden tijdens het live NPO2 televisieprogramma Podium Witteman.

 

 

Francisca Barradas Vaz Galante (10-05-2003)

Francisca begon met het spelen van muziek op haar derde en werd toegelaten op de Escola Artística de Música do Conservatório Nacional op haar zesde. Hier volgde zij altviool lessen bij Isabel Pimentel. In 2020 begon zij bij Francien Schatborn aan het Conservatorium van Amsterdam.

Zij speelde onder andere met het Orquestra Sinfónica Juvenil (Youth Symphonic Orchestra) onder leiding van Christopher Bochmann en op het Young Euro Festival  en het Vară Magică Festival met het  Jovem Orquestra Portuguesa (Youth Portuguese Orchestra) met dirigent  Pedro Carneiro. Ook In hetzelfde jaar deed zij mee met de eerste editie van het Jong Koninklijk Concertgebouworkest als sectie aanvoerder waar zij speelde onder dirrigenten zoals James Ross e Pablo Heras-Casado. 

Zij won de eerste prijs op diverse nationale en international concours zoals het “Concurso Nacional de Cordas Vasco Barbosa” (2017), IMKA Internet Music Competition” (2017); “Concurso Nacional Cidade de Montijo” (2018); The North International Music Competition (2018) and “Prémio Ilda Moura” (2019). In 2021 won Francisca de eerste prijs in de regionale categorie en de tweede prijs in de nationale finale van het Prinses Christina Concours. 

foto's Ewald Geerdink